Aby nasza wątroba dawała sobie radę na co dzień i służyła nam przez wiele lat, powinniśmy mieć świadomość, jakie czynniki najbardziej jej mogą zaszkodzić. Na samym początku można spokojnie wymienić tu złą dietę, czyli bogatą w takie składniki, które są naturalnym wrogiem naszej wątroby – po prostu z którymi radzi sobie stosunkowo źle. Na pewno unikajmy częstego jedzenia rzeczy tłustych i ciężkostrawnych, gdyż wtedy wątroba musi wykonać ogromną pracę, by sobie z tym poradzić. Kolejna szkodliwa niewątpliwie dla wątroby grupa czynników to te zawarte w zrywności wysoko przetworzonej, a więc wszelkiego rodzaju konserwanty, sztuczne słodziki, syntetyczne barwniki czy oleje rafinowane. Jeśli natomiast staramy się jak najwięcej potraw przyrządzać sami, zwracajmy uwagę, by nie dostarczać za dużo naszemu organizmowi takich składników pożywienia jak grillowane mięsa, słodycze, pleśniowe sery czy też smażone mięsa. Naturalnym wrogiem naszej wątroby jest alkohol – nawet spożywany w małych ilościach, lecz codziennie – powoduje uszkodzenia tego organu. Podobnie, a nawet jeszcze w większym stopniu wątrobę uszkadzają leki – i mogą to być nawet niewinne z pozoru zwykłe tabletki przeciwbólowe czy też na kaszel. Szczególnie na toksyczne działanie alkoholu jest narażona wątroba kobiet – nawet kilkakrotnie częściej jest w ten sposób uszkadzana niż u mężczyzn.